fredag 29 juli 2016

Nordiska gudar av Johan Egerkrans

Titel: Nordiska gudar
Författare och illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: B Wahlströms
Originalspråk: Svenska
Utgivningsår: 2016
Genre: Illustratör, Fakta (Tonår & Unga vuxna)

Handling och Omdöme:
Jag minns mitt första möte med nordisk mytologi. Det var en tecknad bokserie som hette Valhall som var en, om än något komisk, så relativt väl återgivning av de nordiska sagorna. Men jag har alltid känt att de illustrationerna som fanns i den serien nästan gjorde narr av de mäktiga gudarna, som t.ex. ”Världens beskyddare” Heimdall som målades fram som en kort, tjock, osäker och lite feg karaktär. Jag har alltid haft en annan bild av gudarna då man läser källtexterna och här slår illustratören Johan Egerkrans verkligen huvudet på spiken.

Johan Egerkrans, född 1978, är en svensk illustratör och serietecknare som jag första gången upptäckte med boken Nordiska väsen. Jag har ett stort intresse för mytologi, folktro och sagor, och blev genast förälskad i den stil som Egerkrans illustrerar sina väsen i. När Cecilia upptäckte att han skulle släppa en ny bok i sommar om de nordiska gudarna så var det bara att förbeställa.

Även fast Adlibris.se påstår att boken är för barn 9-12 år så tycker jag att detta är en bok för alla åldrar från 9 år och uppåt. Illustrationerna är, även i denna bok, fantastiska och återger sagorna från den nordiska mytologin på ett värdefullt sätt. Boken fungerar som ett uppslagsverk där man får läsa om de olika gudarna och väsen – samt sammandrag av några av de mest kända sagorna, så som Asgårds murar, Tors brudfärd och Rigs vandring.

Jag ger Nordiska gudar av Johan Egerkrans tveklöst 5 av 5 i betyg och kan bara börja längta till han ger ut nästa illustrerade mästerverk.


2 kommentarer:

  1. Fruktansvärt fina böcker.

    SvaraRadera
  2. Det finns så många bilder som jag skulle vilja rama in och ha på väggen. Så vackra illustrationer.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...