torsdag 23 augusti 2012

The Magicians av Lev Grossman

Titel: The Magicians
Originaltitel: The Magicians
Författare: Lev Grossman
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2009
Bokserie: The Magicians #1
Genre: Fantasy
Handling: Quentin är en mycket intelligent, helt vanlig kille som bor i Brooklyn, New York. Han älskar en fantasybokserie som utspelar sig i det fiktiva landet Fillory (hela bokserien för tankarna till böckerna om Narnia). Men istället för att börja på ett vanligt college som han tänkt sig, råkar han komma in på en magisk skola istället. Där får han nya vänner och lära sig magi.

Handlingen återkommer ständigt till Fillory-böckerna, och i början när jag läste boken var jag lite irriterad över det. Det kändes som en onödig detalj. Men nu när jag läst ut boken önskar jag nästan att jag läst dessa delar lite mer noggrant. Så det är ett tips till den som tänkt läsa.
Jag tyckte boken var väldigt ojämn. Vissa delar var så tråkiga att jag funderade på att lägga undan boken, sedan blev det en vändning och handlingen var så spännande att jag knappt kunde lägga ifrån mig den.
Vår huvudkaraktär Quentin är som sagt en helt vanlig kille. Han gillar sex, droger och är ganska allmänt självisk och ibland rent av elak. Bokens handling påminner på ett sätt mycket på Harry Potter-böckerna. En helt vanlig kille som kommer in på en magisk skola och blir en trollkarl. Men där slutar likheterna också. I The Magicans finns sex, alkohol, droger och annat som JK Rowlings karaktärer är alldeles för skötsamma för att ägna sig åt.
Jag tyckte att boken tog sig på slutet när allt vävs samman och det var ett ganska ofärutsägbart slut. Det finns än så länge en uppföljare (vet inte om det kommer fler) som heter The Magican King. Den kommer jag absolut att läsa, men jag hoppas att den är bättre än denna.
Jag ger boken The Magicans betyget 3,5 av 5!
/Cecilia

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...