lördag 20 juni 2015

Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances av Neil Gaiman

Titel: Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances
Författare: Neil Gaiman
Förlag: William Morrow Company
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2015
Genre: Noveller, Fantasy, Skräck, Poesi, Science Fiction
Goodreads snittbetyg: 3.94

Handling och Omdöme:
Att Neil Gaiman är en favorit hemma hos oss är nog ingen hemlighet, så även om jag vanligtvis inte brukar läsa noveller (brukar tycka att när man just har kommit in i historien är den slut) så ville jag ändå läsa Gaimans senaste samling Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances.

Än en gång överraskar Gaiman med en samling spännande och fantasifyllda historier som faktiskt känns tillräckligt långa. Han skriver egna historier om t.ex. Sherlock Holmes (”The Case of Death and Honey”) och Doctor Who (”Nothing O'Clock”), men också en spännande spin off med Shadow Moon (”The Black Dog”) – huvudkaraktären från hans egen bok American Gods. Visst, alla noveller är inte fantastiska, men jag tycker ändå att det är en hyffsad hög lägsta nivå.

I denna bok märker man verkligen Gaimans kärlek till berättelser och hans förmåga till att berätta dem. Om det så är för att skrämma oss med berättelser som ”Click-Clack the Rattlebag”, eller underhålla oss med en saga som i ”The Sleeper and the Spindle”. Om jag skulle vara tvungen att plocka ut en favorit så skulle det nog vara ”Nothing O'Clock” – novellen om Doctor Who, som utspelar sig omkring säsong 6 (2011) av de nya säsongerna av Doctor Who, där Matt Smith spelar The Doctor och han följeslagare är den skotska Amy Pond (Karen Gillan). Neil Gaiman har ju, som ni kanske vet, skrivit ett avsnitt av Doctor Who som har sänds på TV, ”The Doctor's Wife” (2011), som så klart blev ett av mina favoritavsnitt. Det var helt klart i klass med de avsnitt som Steven Moffat har skrivit och… nu kom jag av mig lite här känner jag…

Hur som helst så kan jag verkligen rekommendera Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances av Neil Gaiman som en utmärkt sommarläsning både för soliga och regniga dagar.

Jag ger Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances av Neil Gaiman 4 av 5 i betyg.

tisdag 2 juni 2015

The Tell-Tale Heart och The Black Cat av Edgar Allan Poe

Titel: The Tell-Tale Heart
Författare: Edgar Allan Poe
Förlag: The Pioneer (James Russell Lowell)
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1843
Genre: Skräck, Novell, Klassiker
Goodreads snittbetyg: 4.22

Titel: The Black Cat
Författare: Edgar Allan Poe
Förlag: United States Saturday Post
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1843
Genre: Skräck, Novell, Klassiker
Goodreads snittbetyg: 4.08

Handling och Omdöme:
Jag har kommit in i en period då jag vill läsa, men inget duger. Jag testar bok efter bok och allt känns långdraget och ointressant. Det var därför jag plockade upp vår tjocka Edgar Allan Poe-samling där min favoritdikt ”The Raven” är den enda som jag har läst (om och om igen). Jag har funderat på att läsa någon av hans noveller tidigare, men det har aldrig blivit av – tills nu.

Jag började med att läsa ”The Black Cat” och sedan ”The Tell-Tale Heart” – två korta noveller som publicerades samma år: 1843 (The Tell-Tale Heart i januari och The Black Cat i augusti). Det märks att de är skrivna ungefär samtidigt för det finns väldigt många likheter mellan dem. Båda novellerna rör den psykologiska aspekten av skuld och människans förutsättningar till vansinne. De är skrivna i förstapersonsperspektiv i formen av ett brev och/eller bekännelse, liksom de flesta noveller och romaner som skrevs under 1800-talet: Dracula, Frankenstein, Dr. Jekyll och Mr. Hyde osv. Personen som skriver ner sin bekännelse berättar hur det hela gick till, vad denne kände och vad som fick denne att göra det han gjorde. Detta gör att berättelsen kryper in under skinnet på läsaren och även fast novellerna är 172 år gammal idag så är de fortfarande skrämmande på ett psykologiskt plan.

I jämförelse med annan skräcklitteratur från 1800-talet som jag har läst så skriver Poe inte om vetenskapliga fenomen som har gått snett, utan om människans psykiska och mentala instabilitet – något som är både tidlöst och skrämmande. Poe var en fantastisk författare med en melodi i det gamla engelska språket som berör läsaren och får en att känna precis det han antagligen ville att man skulle känna.

Jag ger både ”The Black Cat” och ”The Tell-Tale Heart4 av 5 i betyg.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...