lördag 20 juni 2015

Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances av Neil Gaiman

Titel: Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances
Författare: Neil Gaiman
Förlag: William Morrow Company
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2015
Genre: Noveller, Fantasy, Skräck, Poesi, Science Fiction
Goodreads snittbetyg: 3.94

Handling och Omdöme:
Att Neil Gaiman är en favorit hemma hos oss är nog ingen hemlighet, så även om jag vanligtvis inte brukar läsa noveller (brukar tycka att när man just har kommit in i historien är den slut) så ville jag ändå läsa Gaimans senaste samling Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances.

Än en gång överraskar Gaiman med en samling spännande och fantasifyllda historier som faktiskt känns tillräckligt långa. Han skriver egna historier om t.ex. Sherlock Holmes (”The Case of Death and Honey”) och Doctor Who (”Nothing O'Clock”), men också en spännande spin off med Shadow Moon (”The Black Dog”) – huvudkaraktären från hans egen bok American Gods. Visst, alla noveller är inte fantastiska, men jag tycker ändå att det är en hyffsad hög lägsta nivå.

I denna bok märker man verkligen Gaimans kärlek till berättelser och hans förmåga till att berätta dem. Om det så är för att skrämma oss med berättelser som ”Click-Clack the Rattlebag”, eller underhålla oss med en saga som i ”The Sleeper and the Spindle”. Om jag skulle vara tvungen att plocka ut en favorit så skulle det nog vara ”Nothing O'Clock” – novellen om Doctor Who, som utspelar sig omkring säsong 6 (2011) av de nya säsongerna av Doctor Who, där Matt Smith spelar The Doctor och han följeslagare är den skotska Amy Pond (Karen Gillan). Neil Gaiman har ju, som ni kanske vet, skrivit ett avsnitt av Doctor Who som har sänds på TV, ”The Doctor's Wife” (2011), som så klart blev ett av mina favoritavsnitt. Det var helt klart i klass med de avsnitt som Steven Moffat har skrivit och… nu kom jag av mig lite här känner jag…

Hur som helst så kan jag verkligen rekommendera Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances av Neil Gaiman som en utmärkt sommarläsning både för soliga och regniga dagar.

Jag ger Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances av Neil Gaiman 4 av 5 i betyg.

1 kommentar:

  1. Av Gaiman har jag endast läst Coraline än så länge, men jag har både American gods och Oceanen vid vägens slut hemma. Det skall bli så spännande att läsa dessa för jag har hört så många bra omdömen om dem.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...