tisdag 2 juni 2015

The Tell-Tale Heart och The Black Cat av Edgar Allan Poe

Titel: The Tell-Tale Heart
Författare: Edgar Allan Poe
Förlag: The Pioneer (James Russell Lowell)
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1843
Genre: Skräck, Novell, Klassiker
Goodreads snittbetyg: 4.22

Titel: The Black Cat
Författare: Edgar Allan Poe
Förlag: United States Saturday Post
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1843
Genre: Skräck, Novell, Klassiker
Goodreads snittbetyg: 4.08

Handling och Omdöme:
Jag har kommit in i en period då jag vill läsa, men inget duger. Jag testar bok efter bok och allt känns långdraget och ointressant. Det var därför jag plockade upp vår tjocka Edgar Allan Poe-samling där min favoritdikt ”The Raven” är den enda som jag har läst (om och om igen). Jag har funderat på att läsa någon av hans noveller tidigare, men det har aldrig blivit av – tills nu.

Jag började med att läsa ”The Black Cat” och sedan ”The Tell-Tale Heart” – två korta noveller som publicerades samma år: 1843 (The Tell-Tale Heart i januari och The Black Cat i augusti). Det märks att de är skrivna ungefär samtidigt för det finns väldigt många likheter mellan dem. Båda novellerna rör den psykologiska aspekten av skuld och människans förutsättningar till vansinne. De är skrivna i förstapersonsperspektiv i formen av ett brev och/eller bekännelse, liksom de flesta noveller och romaner som skrevs under 1800-talet: Dracula, Frankenstein, Dr. Jekyll och Mr. Hyde osv. Personen som skriver ner sin bekännelse berättar hur det hela gick till, vad denne kände och vad som fick denne att göra det han gjorde. Detta gör att berättelsen kryper in under skinnet på läsaren och även fast novellerna är 172 år gammal idag så är de fortfarande skrämmande på ett psykologiskt plan.

I jämförelse med annan skräcklitteratur från 1800-talet som jag har läst så skriver Poe inte om vetenskapliga fenomen som har gått snett, utan om människans psykiska och mentala instabilitet – något som är både tidlöst och skrämmande. Poe var en fantastisk författare med en melodi i det gamla engelska språket som berör läsaren och får en att känna precis det han antagligen ville att man skulle känna.

Jag ger både ”The Black Cat” och ”The Tell-Tale Heart4 av 5 i betyg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...