måndag 15 februari 2016

Bokrean 2016 - Cecilias tips

Nu är det dags igen! Årets bokfest närmar sig med stormsteg och alla internet-bokaffärer har redan öppnat dörrarna och låter oss förboka. Här är mina favoriter från årets rea:

Adlibris

Tove Janssons samlade serier del 3, 4 och 5 
Mitt betyg: 5/5
Jag äger inte dom här ännu men läste dom för ungefär ett år sen (Jag älskar bibiliotek!). Jag recenserade dem inte då, men kortfattat kan jag säga att dom är roliga, fräcka och att man mår riktigt bra av att läsa dom. Dom här tre är de enda jag vet med säkerhet att jag kommer beställa från Adlibris rea, sen får vi se :)
Jag rekommenderar Tove Janssons samlade serier till alla som är nyfikna på Mumintrollen, hans familj och vänner i Mumindalen.

 
Jag, En av David Levithan
Mitt betyg: 5/5
X-Publishing (distribueras nu av Gilla böcker-förlag) skickade denna bok till oss och jag läste den direkt. Jag hade varit nyfiken på att läsa något av David Levithan länge och jag blev inte besviken. Här är ett citat från min recension:
"Det är med andra ord en ganska omöjlig sits, en ganska omöjlig kärlekssaga. Och det är spännande.
Boken är uppslukande och underhållande. Men skulle även kunna användas som grund till en filosofisk diskussion om identitet och genus."
Jag skulle rekommendera Jag, En till alla ungdomar och vuxna som vill läsa en ovanlig och lite tankeskruvande bok om kärlek.


Jag ger dig solen av Jandy Nelson
Mitt betyg: 5/5
Jag läste Himlen börjar här av Jandy Nelson för ett par år sen och blev helt förälskad, så när jag snubblade över I'll give you the sun (den engelska titeln) på bibblan var jag såklart tvungen att läsa den. Det ångrar jag verkligen inte. Det visade sig bli en av mina två favoritböcker förra året! Såhär skrev jag i min recension: "Jag Ä L S K A R den här boken! Den har alla ingredienser som jag älskar: Fantastiskt knasiga karaktärer, konst, syskonkärlek/hat, pirriga romanser och ett språk som gör att jag knappt hinner andas när jag läser."
Jag rekommenderar den här boken till alla. Det är en sån här bok som jag tvingar på alla jag träffar, jag är övertygad om att alla som läser den kommer gilla den lika mycket som jag :).


Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman
Mitt betyg: 5/5
En kort men vidunderligt fantastisk bok av min favoritförfattare i hela världen: Neil Gaiman. Den handlar om en man som bara ska svänga förbi sin barndomsby på väg hem och alla minnen kommer tillbaka. Neil Gaiman har den där underbara förmågan att balansera verklighet med magi och får till den där perfekta sagokänslan. Samtidigt som det är lite otäckt.
I min recension skrev jag "Jag rekommenderar den här boken till alla som vill koppla bort den verkliga världen en stund. Och har du inte läst Gaiman ännu? Det är dags nu!" Nattens cirkus av Erin Morgenstern
Mitt betyg: 5/5
Den här fantastiskt vackra boken har en handling som balanserar mellan dröm och verklighet, man får en riktigt magisk känsla vilket jag verkligen älskar. Den handlar om en cirkus, som utan förvarning bara dyker upp i en ny stad varje dag.
Jag rekommenderar den här boken till dom som vill svepas bort en stund och försvinna in i en magisk och lite otäck värld.


Komma fram av Rainbow Rowell
Mitt betyg: 4/5
Jätteroligt att ännu en favoritförfattare finns med på årets bokrea. Det här är inte min favorit av Rainbow men en helt klart läsvärd och välskriven bok som handlar om den framgångsrika manusförfattaren Georgie vars äktenskap knakar i fogarna. När hon och maken Neal är ifrån varandra under julen ringer hon hem till hans föräldrahem är det en 20-år gammal Neal som svarar..
Jag rekommenderar den här boken till den som vill läsa en lättsam och mysig relationsroman. Den utspelar sig under julen så kan vara värd att spara tills nästa vinter :)
Här kan ni läsa min recension.


Myteriet på Bounty av John Boyne
Mitt betyg: 5/5
Vid första anblick skulle man kunna tro att den här boken inte är min kopp te. Men så förvånad jag blev när jag läste den och älskade den. John Boyne har verkligen lyckats fånga den där känslan av äventyr. Boken bygger på en sann historisk händelse, och det har skrivits böcker och gjorts filmer om denna legend, bland annat Myteriet på Bounty från 1962 med Marlon Brando i huvudrollen. Det som är nytt med John Boynes version är att vi får följa historien genom kapten Blighs uppassare, unge herr John Jacob Turnstile. En ung man som växer enormt mycket under bokens gång.
Läs min recension här


Bokus

Ensam på Mars av Andy Weir
Mitt betyg: 5/5
Jag skrev tidigare att Jag ger dig solen var en av mina två favoritböcker förra året. Ensam på Mars är den andra av de två favoriterna. Den här boken är så fruktansvärt bra! Den har humor, den har vetenskap (eller åtminstone en massa vetenskapliga termer som man inte har en aning om men det funkar, jag går på det!), den utspelar sig i rymden, den har en spännande story och en fullkomligt fantastisk och älskvärd huvudperson. Vissa har retat sig på att han är så lättsam när han är lämnad kvar på en planet och förmodligen kommer dö men det är bara sån han är helt enkelt ;D
Jag försöker tvinga på varenda människa den här boken så köp den nu! Den är inbunden och kostar inte ens 50 spänn! Jag kommer definitivt att köpa den (den jag läste tillhör Umeå Stadsbibliotek men nu är det dags för denna skönhet att flytta hem till oss)
Här kan ni läsa min recension.


Mörk ängel av Laini Taylor
Mitt betyg: 5/5
Detta är första delen i en fantasytriologi som handlar om Karou, en konststudent i Prag med naturligt blått hår och förmågan att tala väldigt många olika språk (vissa av dom är inte ens människospråk). Jag fick den här som ett recensionsexemplar av Bazar förlag och var väl måttligt intresserad när jag tog upp den, men vilken käftsmäll jag fick när jag väl började läsa, jag kunde inte få nog! Jag har läst hela triologin nu och kan säga utan att spoila att den håller sin kvalitet rakt igenom - den blir faktiskt bara bättre och bättre genom hela serien!
Jag rekommenderar den till alla som gillar, eller är intresserade av urban fantasy.

Men det allra bästa med bokrean är ju verkligen att gå och rota i de små, lokala bokhandlarnas lådor och hyllor. Jag hoppas verkligen på att göra fina fynd i år :)
Vilka guldkorn har ni hittat på rean?

2 kommentarer:

  1. Många bra tips. Fyra av dem har jag läst och gillat mycket och tre har jag stående olästa i bokhyllan. Sen har vi ju Mumin, och det är ju aldrig fel :)

    SvaraRadera
  2. Bra smak! Jag ger dig solen och Ensam på Mars blev båda årsfavoriter hos mig. :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...