torsdag 4 april 2013

Forrest Gump av Winston Groom

Titel: Forrest Gump
Författare: Winston Groom
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1986
Genre: Feel-good, Humor
Handling: "Six foot six, 242 pounds, and possessed of a scant IQ of 70, Forrest Gump is the lovable, surprisingly savvy hero of this classic comic tale. His early life may seem inauspicious, but when the University of Alabama's football team drafts Forrest and makes him a star, it sets him on an unbelievable path that will transform him from Vietnam hero to world-class Ping-Pong player, from wrestler to entrepreneur. With a voice all his own, Forrest is telling all in a madcap romp through three decades of American history."

OBS! Jag skriver med förutsättningen att ni har sett filmen!

Omdöme: Detta blir nog första gången jag skriver detta men filmen är bättre än boken. Det kan ju ha att göra med att filmen med samma titel är en av de bästa som har gjorts och att en av mina absoluta favoritskådisar spelar huvudrollen (Tom Hanks) - så jag kan ha haft lite väl höga förväntningar. Visst, det var rolig och någorlunda underhållande, men vissa saker kändes alldeles för otroliga. I filmen får vi se hur han blir krigshjälte, pingpong-mästare och kapten på en räkpråm - vilket kanske känns otroligt men ändock troligt. I boken är det värre. Jag vill inte avslöja för mycket men det går lite överstyr och historien förlorar sin trovärdighet.

Boken är dessutom skriven på ett sätt där Forrest berättar om sitt liv, vilket ger boken karaktär av en biografi med få dialoger och detaljerade händelseförlopp. Detta tycker i alla fall jag inte gör hemma i en fiktiv roman. Rolig är den, som sagt, men jag skrattade bara rakt ut en enda gång så det räcker inte för att höja boken.

Den får 2 av 5 i betyg av mig och jag föreslår att ni ser filmen istället. Har ni redan sett den kan ni se den en gång till för så bra är den.


Förresten, jag har, mest för skojs skull, startat en filmblogg så jag har något att göra medan jag läser nya böcker: Gottfrids Film & TV-blogg.

1 kommentar:

  1. Oj då, visste inte ens att det fanns en bok också!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...