torsdag 29 november 2012

Den tomma stolen av J.K. Rowling

Titel: Den tomma stolen
Originaltitel: The Casual Vacancy
Författare: J.K. Rowling
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2012 
Genre: Nutid
Handling:
När Barry Fairbrother oväntat avlider, knappt fyrtio år gammal, försätter dödsfallet den engelska staden Pagford i chock.
Med sitt kullerstensbelagda torg och den historiska klosterkyrkan verkar staden vara en idyll - men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i strid med fattiga, tonåringar i strid med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever ? Pagford ruvar sannerligen på mörka hemligheter. Och den tomma stol Barry efterlämnat i kommunalrådet blir snart källa till den värsta strid byn någonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som utmärks av passioner, dubbelspel och oväntade avslöjanden?

Omdöme:
Jag kan börja med att säga att den här boken är så långt ifrån Harry Potter och den magiska världen man kan komma. Förväntar man sig det kommer man att bli besviken. Den här boken är full av tragiska, trasiga människor, politik och tragik.
Nu låter det som att jag är besviken. Det är jag inte! Långt ifrån!
Rowling bygger upp draman som förmodligen gör såpopera-manusförfattare gröna av avund. Jag får starka Twin Peaks vibbar, Barrys oväntade dödsfall i början av boken och att han sedan nästan helgonförklaras i vissa kretsar i Pagford får mig att osökt tänka på Laura Palmer.
Den tomma stolen har en hel hög med spännande och välarbetade karaktärer, och visst osar det Uncle Vernon om vissa av dom.. Mina favoriter är Krystal och Samantha.
Jag sträckläste den här boken, jag tyckte att översättningen var riktigt bra och jag blev genuint intresserad (och orolig) för invånarna i Pagford.
Jag är otroligt nöjd med Rowlings "vuxen-debut" och ser fram emot fler böcker från henne!
Tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret.
Jag ger Den tomma stolen betyget 5/5!

Omslaget
Jag tycker att omslaget är jättetråkigt. Jag gillar iofs att de behöll det brittiska originalomslaget, men det är såå tråkigt. Jag förstår förvisso varför det ser ut som det gör. Men nej. Det är inte snyggt.

Recensioner av andra bloggare (Casual Vacancy)
Eli läser & skriver
Bokrecensionernu
Monicas bokläsardagbok4 kommentarer:

 1. Jag har ju redan bestämt att jag ska läsa denna, men nu tror jag minsann att inköp och läsning kommer att snabbas på lite :)

  SvaraRadera
 2. Det är nog första gången jag har läst en bra recension om boken, nu blev jag faktiskt mer sugen att läsa den

  SvaraRadera
 3. Jag har läst otroligt många recensioner där läsaren i fråga varit helt inställd på Harry Potter och såklart blivit besviken. Tråkigt :/ Jag har den väntades bredvid sängen!

  SV: Ååh, vad snällt sagt! Tack! Hoppas det ordnar sig då :)

  SvaraRadera
 4. Vad kul med en lite mer positiv recension av boken, har den själv hemma och vill läsa den snarast :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...