torsdag 3 december 2015

Adventsenkät

Tittade in på en helt ny blogg (för mig) som heter barnboksbloggen, hon hade svarat på en adventsenkät som är skapad av Johannas Deckarhörna. Jag blev sugen på att göra den så här är mina svar:

Vilka böcker/ vilken bok är den bästa du har läst i höst?
Jag har tyvärr inte hunnit med så många böcker i höst sen skolan började, men i år har jag två favoritböcker som jag bär med mig och det är The Martian av Andy Weir och I'll give you the sun av Jandy Nelson. Heeelt fantastiska på olika sätt.

 

Vilken är din favorit-julsång?
Jag har ingen superfavorit men jag tycker att Julen är här med Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø sätter riktigt fin julstämning. Sen gillar jag A Christmas Duel med The Hives och Cyndi Lauper ;)

Vilka böcker planerar du att läsa i december? Har du någon särskild läsning som får dig i julstämning?
Jag har tänkt läsa My true love gave to me vilket är en novellsamling med några av mina favoritförfattare som alla skrivit varsin julnovell. Jag insåg inte det när jag lånade boken i somras, så bestämde mig för att låta den vila tills i jul :)



Önskar du dig någon särskild bok i julklapp av tomten, närstående eller dig själv?
 
Jag har hela bokhyllan full med underbara böcker som jag vill läsa men aldrig har tid att läsa, så därför önskar jag mig inte någon skönlitterär bok utan den här målarboken som inte finns någonstans. Eller den verkar finnas att köpa i Finland men jag har tyvärr inga planer på att åka dit den närmsta framtiden. Hoppas på att den börjar säljas på nätet snart (Eller att den ligger under granen. Jultomten är väl finsk?)

Hårda eller mjuka paket? Vilket föredrar du?
Åh, alltså det spelar ingen roll. Jag tycker om att få paket som det märks är genomtänkta. Annars muminmuggar. Muminmuggar funkar alltid ;)

Om du skulle tipsa om en bok att ge bort i julklapp, vilken skulle det vara?
Oj, jag vet inte. Men eftersom jag älskade The Martian vill jag trycka upp den i ansiktet på alla jag möter ;)


Glögg eller julmust, om du måste välja?
Lite av varje, men jag är mer petig när det kommer till glögg, det är inte många som duger :)

Har du någon bok som du sparat för att läsa under eventuell julledighet?
Nej inte det, är inte direkt julledig heller så vet inte hur mycket jag kommer hinna läsa.

Knäck eller Aladdinask?
Choklad alla gånger. Hellre Paradis än Aladdin däremot. Tycker inte om "vuxen"-praliner med sprit eller russin eller andra ruskigheter i :P

Hur gör vi med julpyntet. Får tomtar och gran respass redan efter Annandagen eller plundrar vi på Tjugondagknut?
Tjugondagknut. Men i år beror det nog på hur lång tid det tar innan Juni sliter ner allt ;)

tisdag 17 november 2015

Komma fram av Rainbow Rowell

Titel: Komma fram
Originaltitel: Landline
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Gilla Böcker
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2015
Genre: Nutid, Kärlek, Jul, Chick-lit
Goodreads snittbetyg: 3.55 (83,750 ratings)
Handling och Omdöme:
Georgie är en hårt arbetande manusförfattare till en tvserie. Dagarna före jul får hon sin livs jobbchans - att skriva en egen komediserie tillsammans med kollegan Seth. Problemet är bara att det krockar med familjens julplaner att fira i hennes mans barndomshem. Georgie prioriterar jobbet och hennes man blir riktigt besviken och tar barnen och åker utan henne. När hon inte får tag på honom på mobilen försöker hon att ringa till barndomshemmet istället, och en 20 år yngre Neal svarar..

Jag vill börja med att tacka Gilla Böcker så otroligt mycket för att de bestämt sig för att översätta och ge ut den här boken på svenska och även att jag fick chansen att läsa och recensera den. Tack!
Jag hade verkligen höga förväntningar på Komma fram, ni som läst mina tidigare recensioner av Rainbow Rowells böcker vet att hon är en av mina favoritförfattare, men tyvärr blev jag lite besviken. Missförstå mig inte nu, den är oerhört underhållande - rolig, tänkvärd och spännande men den hade inte det där lilla extra som t.ex. Eleanor & Park har.
Rainbow har precis som i tidigare böcker ett tydligt genustänk, i den här boken har hon vänt uppochner på könsrollerna - kvinnan är framgångsrik och arbetar hårt medans mannen ger upp sin karriär för att vara hemma och ta hand om barnen. Det är oerhört befriande att läsa eftersom det inte är alla familjer som följer normerna. Hon lyckas även smyga in lite kärlek mellan två tjejer vilket är fint, jag är för allt som normaliserar kärleken mellan människor - oavsett kön! :)
Jag har ingen favoritkaraktär i den här boken, jag får intrycket av att Rainbow mer fokuserade på sin idé med den "magiska telefonen" och storyn så fick karaktärerna bara hänga på lite efter egen förmåga.
Trots kritiken i min recension vill jag ändå ge Komma fram betyget 4/5! Jag är fortsatt kär i Rainbow och ser fram emot att läsa ännu mer av henne :) Läs gärna mina recensioner av hennes böcker
Eleanor & Park, Fangirl och novellen Midnights.

Omslaget:
Omslaget är riktigt snyggt. Stilrent och passande, gillar detaljerna som den gula telefonen och mopsen :)

Andra omslag:


1 och 2. Båda är hardback, vet inte vilken som är originalet men jag gillar den med hela telefonen bättre än den med luren. :)
3. Pocket. Har kommit ut i olika färger och små skillnader i designen. Helt okej
4. Fransk utgåva. Jättefin, fast modellen på bilden borde haft rosa plyschbyxor :P
5. Tysk utgåva. Den jag gillar minst av dessa olika. Tycker att omslaget är ganska intetsägande tyvärr.
6. Spansk utgåva. Påminner om Fangirl så kan tänkas att de följer en viss stil på sina Rainbow-böcker.


Andra böcker av författaren:




Recensioner av andra bloggare:
romeoandjuliet
Fantastiska berättelser
C.R.M Nilsson
Västmanländskans blogg
Book Obsession
Boktycke
Schitzo-Cookies Bokblogg


Köp den här: Adlibris Cdon Bokus The Book Depository


fredag 9 oktober 2015

Critical Failures II: Fail Harder (Caverns and Creatures #2) av Robert Bevan

Titel: Critical Failures II: Fail Harder
Bokserie: Caverns and Creatures #2
Författare: Robert Bevan
Förlag: CREATESPACE
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2013
Genre: Äventyr, Fantasy, Rollspel
Handling och Omdöme:
Spelgruppen befinner sig nu permanent fast i denna märkliga nya värld och gänget försöker nu att göra det bästa av situationen genom att hitta närmsta krog och bli aspackade . Planen går bara bra tills Katherine och Chaz plötsligt är borta och de upptäcker snart att de inte är de första spelarna Mordred har skickats till denna värld.

OBS! Detta är en bokserie - recensionen på första delen hittar ni HÄR!

Då har jag läst den andra delen i den spännande rollspelsbaserade bokserien Caverns and Creatures och äventyret är i stort sett lika intressant fortfarande. Däremot så kändes denna bok mer som ett "vanligt" fantasyäventyr än den första som mer kretsade kring huvudkaraktärernas kamp om att förstå den nya världen och deras egna förmågor. Världen blev dessutom större genom att de träffar andra spelare som också fastnat i världen, vilket både är bra och... mindre bra. Det bra är att vi får lära känna fler karaktärer och klasser och på så vis vältra oss i fler rollspelsreferenser. Det mindre bra är dock att våra huvudkaraktärer inte längre är exklusiva i denna värld och det tar ett tag att sympatisera med dem igen.

Precis som med första boken så kan man som gammal rollspelsnörd glädja sig åt många referenser till rollspel, serier och filmer, men Robert Bevan lyckas också att göra en bra fantasy-berättelse. Dock blir betyget aningen svagare då denna bok känns mest som en resa från bok ett och äventyrets början till bok tre och det stora avslutet.

Jag ger Critical Failures II: Fail Harder av Robert Bevan en svag 4 av 5 i betyg.

Köp den här: Adlibris, CDON.com, Bokus.


tisdag 8 september 2015

The Shepherd's Crown (Discworld #41) av Terry Pratchett

Titel: The Shepherd's Crown
Bokserie: Discworld #41, Tiffany Aching #5
Författare: TerryPratchett
Förlag: Doubleday Childrens
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2015
Genre: Fantasy
Goodreads snittbetyg: 4.51

Handling och Omdöme:
Då så, då har jag läst ut den sista i Terry Pratchetts Discworld-serie och det är med stor sorg jag tar farväl till denna fantastiska bokserie. Pratchett, som har varit en av mina favoritförfattare de senaste 13 åren, avled den 12:e mars i år efter en lång tids sjukdom och denna bok var det sista (så gott som) färdiga verket som han lämnade efter sig. Rob Wilkins (Pratchetts assistent) skriver i efterorden att Pratchett alltid höll flera historier igång samtidigt som han ständigt skrev och finputsade på tills förläggaren nästan fick dra manuset ur händerna på honom. The Shepherd's Crown, menar Wilkins, var fortfarande i putsstadiet, så vem vet hur det egentligen skulle ha slutat. Men det är det sista vi får av Pratchett och för det är vi tacksamma. Detta är, meddelar Wilkins och Pratchetts dotter Rhianna, den sista boken som ges ut av Pratchett och inga fler manus kommer att sammanställas.
En sista bok.
En sista resa till Skivvärlden.

Det skulle vara enkelt för mig att bli sentimental och ge The Shepherd's Crown 5 av 5 i betyg bara för att det är den sista romanen i en 41 böcker lång bokserie av min favoritförfattare, men jag kan lova att mitt omdöme är lika ärligt som min sorg för att den är slut. Boken är fortsättningen på historien om Tiffany Aching och The Nac Mac Feegle, vilket jag var väldigt glad över då de böckerna är bland mina favoriter. The Shepherd'sCrown är den femte boken om Tiffany; The Wee Free Men (2003), A Hat Full of Sky(2004), Wintersmith (2006) och I Shall Wear Midnight (2010). Tiffany-böckerna är dessutom fortsättningen av “Häx-böckerna” om Granny (Esmerelda) Weatherwax och Nanny (Gytha) Ogg; Equal Rites (1987), Wyrd Sisters (1988), Witches Abroad(1991), Lords and Ladies (1992), Maskerade (1995) och Carpe Jugulum (1998). Så, som ni ser är det en lång historia som avslutas med denna bok.

Utan att säga för mycket om bokens handling så är det ett bra avsluta på serien. Även fast man undrar hur det gick för trollkarlarna i Osynliga Universitetet, Stadsvakterna och Dödens dotterdotter Susan m.f. så kan man komma till ro med att det är över nu. Den återkopplar till tidigare historier, speciellt Lords and Ladies (1992) och The Wee Free Men (2003), så jag skulle nog inte rekommendera att börja med denna – även fast de flesta böcker i Discworld-serien ska kunna läsas fristående.

Tiffany Aching är, som många av Pratchetts kvinnliga karaktärer, en stark och självständig kvinna och häxa som jag varmt skulle rekommendera till alla unga kvinnliga läsare där ute – för dessa böcker klassas faktiskt som YA-böcker (Young Adult), även fast jag absolut tycker att alla kan läsa dem med stort nöje. Jag kommer i alla fall ömt tvinga mina tre döttrar (japp, vi väntar ännu en liten tjej) att läsa dessa för att lära dem att bli starka och självständiga vuxna kvinnor. The Shepherd's Crown är kanske inte riktigt lika bra som I Shall Wear Midnight (2010), som var den senaste Tiffany-boken, men den förtjänar ändå högsta betyg då den knyter ihop några av de lösa trådarna som återstod. 

Jag ger The Shepherd's Crown av Terry Pratchett 5 av 5 i betyg.

Tack för allt, Terry Pratchett.

Andra omslag:

lördag 29 augusti 2015

Prinsessan Ja! av Patrik Stigsson

Titel: Prinsessan Ja!
Bokserie: Grybbingdalen #1
Författare: Patrik Stigsson
Förlag: Universum Noll
Originalspråk: Svenska
Utgivningsår: 2014
Genre: Barn 9-12 år, Fantasy, Saga
Goodreads snittbetyg: 2.75
Handling och Omdöme:
I Grybbingdalen bor Fruktgrybbingarna, Mångrybbingarna och Knösgrybbingarna. Davvad är en fruktgrybbing, hans hus är likt de andra fruktgrybbingarnas framodlade frukt- och bärtorn som förser den boende med mat och skydd. Grybbingar är inte skapta för äventyr, speciell inte den typen som involverar vatten. Men en dag tar nyfikenheten över och Davvad hittar en flaskpost med ett brev inuti: ”Hej Davvad. Jag behöver din hjälp. Ät det röda blåbäret.”. Ganska motvilligt kastas Davvad och hans vän Polp in på ett räddningsuppdrag som kommer att förändra deras liv för alltid.

Den här boken är väldigt mysig och lättläst. Att den dessutom är spännande gjorde att jag läste ut den på ungefär en dag. Världen som Stigsson byggt upp är både fantasifull och lite skrämmande, den påminner faktiskt lite om Tove Janssons Muminvärld. Jag hade en mysig sommarkänsla i magen och blev väldigt sugen på fruktsallad när jag läste den. Boken riktar sig till äldre barn runt 9-15 år men jag upplever att även jag som är vuxen fick en trevlig läsupplevelse.

Jag tyckte verkligen om historien och karaktärerna så jag ger Prinsessan Ja! betyget 4/5!

Omslaget:
Omslaget är fint med glada färger. Jag gillar att få se hur fruktgrybbingarna ser ut.


Fler böcker i serien:
1. Grybbingdalen
2. Snyltskator och måntroll

Andra böcker av författaren:
   

Övrigt:
Grybbingdalen har en egen hemsida, här kan du se på bilder och kartan över Grybbingdalen. Du kan även provläsa första kapitlet i Prinsessan Ja! och beställa boken signerad.

Den andra delen om Davvad och de andra fruktgrybbingarna är på gång, den heter Snyltskator och måntroll.










Recensioner av andra bloggare:
Stuff I Read
Booklovin
Emilias bokstäver
Älskar att läsa
Vargnatts bokhylla
Eva Ulleruds skrivarlya

Köp den här: Adlibris Bokus

torsdag 27 augusti 2015

Morsning och goodbye av Magnus Härenstam och Petter Karlsson


Titel: Morsning och goodbye
Författare: Magnus Härenstam, Petter Karlsson
Originalspråk: Svenska
Utgivningsår: 2015
Genre: Biografi
Goodreads snittbetyg: 3.57

Handling och Omdöme:
De flesta av oss minns Magnus Härenstam tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus i det kultförklarade barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, som lärde ett helt land att räkna, läsa och skriva. Själv minns jag dock mer det kassettband med titeln ”Varning för barn” som jag hittade hemma som liten och lyssnade sönder. Eller de LP-skivor som jag lånade från familjen Isakssons uppe på byn med titlar som ”Det är serverat” och ”Magnus och Brasse”. Detta var krogshower med monologer som ”Verkmästaren i magen”, ”Backhopparen”, ”Bäst att ta sig ett glas”, ”Svordomsvisan” m.m. Sedan minns jag också när jag började tycka om Lasse Hallströms filmer där både Magnus och Brasse medverkade flitigt tills Lasse åkte över Atlanten för att bli Hollywoodstjärna. Jag minns Göta kanal, Picassos äventyr, Sällskapsresan, Macken – Roy's & Roger's Bilservice, Vuxna människor, Jeopardy! osv. Magnus var där hela tiden. Den 13 juni i år avled han dock 73 år gammal, men hann skriva ner sina memoarer i boken ”Morsning och goodbye” som kom ut en månad innan hans död. Här skriver han om sitt liv från sin gråa uppväxt i ett akademiska och religiöst barndomshem i Västervik till sina sista år i livet.

Jag är vanligtvis inte speciellt intresserad av biografier, men har läst ett par stycken som alla har handlat om människor jag har ”vuxit upp med” (t.ex. Robert Gustavsson, Tommy Körberg osv.) och som jag har ett genuint intresse för. Därför valde jag att plocka upp Magnus Härenstams biografi och ge den en chans. Jag måste dock säga att jag är aningen besviken och hade svårt att avsluta den. Till att börja med skriver Magnus mycket om sina båtsemestrar och liknande privata äventyr som bara skulle intressera hans barn eller någon annan närstående (eller om man är intresserad av båtar) – inte mig som utomstående läsare. Han drar upp många namn på ett sådant sätt som att jag borde känna till dessa människor, men har i verkligheten ingen aning om vilka dessa är. Detta återkommer hela tiden och får mig att känna mig lite utanför. Han hoppar dessutom en del från dåtid till nutid och tillbaka igen, så man kan få lite svårt att hänga med om vilket år det handlar om.

Det positiva med boken handlar dock enbart om hur intresserad av Magnus man är. Är man inte intresserad är boken inte mycket att hänga upp i julgranen. Den är som biografi okej, eftersom den är ganska rolig och tillsynes ärlig, men den enda gången jag kände att jag blev rörd av boken var dock när han berättar om Brasses begravning. Förutom det lämnade den mig ganska likgiltig.

Jag ger Morsning och goodbye av Magnus Härenstam 2 av 5 i betyg.

Recensioner av andra bloggare:

Köp den här: Adlibris Bokus Cdon 

onsdag 26 augusti 2015

Ett vingslag av Madelene Schoug

Titel: Ett vingslag
Bokserie: Vingers #1
Författare: Madelene Schoug
Förlag: Framsteget Bokförlag
Originalspråk: Svenska
Utgivningsår: 2015
Genre: Fantasy, Äventyr
Goodreads snittbetyg: 2.00
Handling och Omdöme:
Ett vingslag utspelar sig i en fiktiv värd där vi får följa folkslagen vingers och dolber. Vingers är ett vackert och ståtligt vingbeklätt folk medans dolber lever under marken, är små och förundransvärt starka. I början av boken blir den unga vingerflickan Nea räddad från elaka griffer av dolbpojken Jura. Hennes far har dock redan samlat ett följe för att rädda henne och vi får följa hans äventyr parallellt med Neas. Nea upptäcker en ny värld hos dolberna och får nya vänner för livet.

Jag har väldigt mycket tankar i huvudet om den här boken, det var författaren själv som hörde av sig till oss och frågade om vi var intresserade av att läsa den. Då vi båda gillar fantasy tackade vi glatt ja. Det är ett spännande äventyr och jag tycker verkligen att författaren har lyckats skapa en värld jag gärna skulle besöka själv och både karaktärerna och historien i sig själv håller mig tillräckligt intresserad för att läsa ut boken. Men tyvärr räcker inte språket till riktigt. Jag är väldigt kritisk när det kommer till stavfel, syftningsfel och andra grammatiska snedsteg. Är t.ex. en bok klumpigt översatt kan jag lägga undan den och hellre leta reda på originalet (trots att det givetvis är enklare att läsa på svenska). Kanske hade Madelene Schoug behövt få boken korrekturläst ännu en gång innan den gavs ut. Jag kan inte ignorera att det tog mig nästan tre veckor att läsa dessa 250 sidor, vilka jag skulle ha kunnat flyga igenom på en eller två eftermiddagar.

Trots dessa hårda ord är jag väldigt nyfiken på hur det kommer gå för dolberna och vingers i sitt krig mot de otäcka grifferna och jag kommer förmodligen att läsa fortsättningen!
Ett vingslag får betyget 2,5/5 av mig.
Tack till Madelene för att jag fick läsa din bok!

Omslaget:
Omslaget är helt okej. Det är stilrent och vackert, men jag hade aldrig trott att boken handlade om ett episkt äventyr i en fantasyvärld utan tankarna far snarare till en biografi skriven av någon som förlorat ett barn alldeles för tidigt.


Recensioner av andra bloggare:
Stuff I Read

Köp den här: Adlibris Bokus Cdon

Fangirl av Rainbow Rowell

Titel: Fangirl
Svensk titel: Fangirl
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Berghs (Tack för recensionsexemplaret!)
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2015 (Det engelska originalet kom ut 2013)
Genre: YA, Contemporary, Kärlek
Goodreads snittbetyg: 4.19
Handling och Omdöme:
Cath är en riktig nörd, en Simon Snow-nörd. Hon skriver fanfiction och har en riktig stor läsarkrets på nätet. Nu ska hon och hennes tvillingsyster Wren börja på samma college och Wren har gjort klart för Cath att hon inte vill att de ska dela rum mer. Medans Wren är ute och festar och får nya kompisar sitter Cath på sitt rum och kämpar med skolarbetet samtidigt som hon oroar sig över sin sköra pappa. Hon lär motvilligt att känna sin rumskompis och hennes kille vilka öppnar en ny dörr i Caths liv.

Jag är ett stort fan av Rainbow Rowell som ni säkert har förstått vid det här laget. Allt jag har läst av henne är underhållande, tänkvärt, lätt att identifiera sig med och Fangirl är inget undantag. Rainbow skriver böcker om människor som är som jag, som är intresserade av andra saker än fester och mode. Jag gillar verkligen huvudpersonen Cath, hon är så stark fast hon tror att hon är skör. En annan karaktär jag verkligen gillar är Levi, rumskompisens kille. Han är så charmig och fin att jag vill slita ut honom ur boken.
Den enda anledningen till att jag inte gav boken full poäng är pga Simon Snow-delarna. Vi får ta del av både "originalförfattarens" historia av Simon Snow och även Caths fanfiction, och tyvärr jag känner mig inte intresserad. Däremot så handlar Rainbows nya bok Carry On (kommer ut 6 oktober) om just Simon och Baz. Jag vill absolut läsa den, och kanske kommer jag uppskatta Simon-delarna i den här boken bättre efter att jag har gjort det?

Fangirl får betyget 4/5 av mig! Tack till Berghs förlag för recensionsexemplaret!

Omslaget:
Omslaget är underbart. Jag älskar färgerna och illustrationen. Stilrent och snyggt samtidigt som det berättar så mycket om boken!

Andra böcker av författaren:

Läs min recension av Eleanor & Park här

Recensioner av andra bloggare:
Booklovin
Aldrig bara ord
Fantastiska berättelser
Emilias bokstäver

Köp den här: Adlibris Bokus Cdon The Book Depository

onsdag 19 augusti 2015

The Curious Incident of the Dog in the Night-time av Mark Haddon

Titel: The Curious Incident of the Dog in the Night-time
Svensk titel: Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Författare: Mark Haddon
Förlag: Vintage
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2004
Genre: Humor, Nutid
Goodreads snittbetyg: 3.83
Handling och Omdöme:
Christopher kan alla världens länder och deras huvudstäder, han kan dessutom alla primtal upp till 7057. Men det han inte alls förstår är människor, och deras ibland tvetydiga känslor.
Det här är Christophers berättelse om när han bestämmer sig för att, i fotspåren på sin idol Sherlock Holmes, ta reda på vem som har dödat grannfruns hund. Han har att brottas med inte bara sin egen oförståelse inför den kaotiska omvärlden utan också omvärldens oförmåga att förstå honom. Och i mordgåtan ligger lögner begravda som omkullkastar hela hans tillvaro.

Jag blev totalt charmad av den här boken, delvis eftersom att jag är svag för huvudpersoner som tänker eller är annorlunda och delvis för att det är en underhållande story. Jag själv kunde inte lista ut vem som hade dödat grannens hund och på det sättet tyckte jag att författaren gav en trovärdig inblick i hur det är att leva med Aspergers syndrom. Dessutom är boken rolig och lättläst.

Jag ger The curious incident of the dog in the night-time betyget 5/5

Omslaget:
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om just det här omslaget. Det är inte det fulaste jag sett men det är inte heller riktigt bra. Som en bortregnad höstdag, grådassig och trist.

Andra omslag:

1. Jag tror att det här är originalomslaget, den ser väldigt klassisk ut. Ungefär som att boken är skriven på 1800-talet. Helt okej.
2. Pocket. Det här omslaget visar upp bokens humor på ett helt annat sätt än den förra.
3. Italiensk utgåva, den ser extremt seriös ut tycker jag. Hade lika gärna kunnat vara omslaget till Khaled Hosseinis Flyga Drake.
4. Den här gillar jag verkligen! Skulle kunna vara en filmposter, min favorit.
5. Svensk utgåva. Tyvärr den jag gillar minst av dessa fem. Varför har hunden ett pärlhalsband på sig? Jag förstår ingenting av det här omslaget tyvärr.


Recensioner av andra bloggare:
Schitzo-Cookie's Bokblogg
Lottens Bokblogg
Sizzen

Köp den här: Adlibris Bokus Cdon The Book Depository


måndag 17 augusti 2015

The Princess Bride av William Goldman

Titel: The Princess Bride
Svensk titel: Bleka dödens minut 
Författare: William Goldman
Förlag: Harcourt
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår:1973
Genre: Fantasy, Kärlek, Humor
Goodreads snittbetyg: 4.24
Handling och Omdöme:
Den här boken handlar om fäktning, slagsmål, kärlek, hat, hämnd, ett par jättar, en hel del dåliga män, en hel del bra män, ett par vackra kvinnor, pirater and so on.. Ni fattar. Det är en liten storslagen fantasyhistoria kryddad med en rejäl nypa humor.

Jag tycker verkligen om den här boken; den var lättläst och spännande och rolig men samtidigt har jag sällan blivit så förvirrad av en bok tidigare. I boken skriver författaren, William Goldman, att boken egentligen är skriven av en man med namnet S. Morgenstern. Vilket inte är sant, Morgenstern är fiktiv men det visste inte jag förrns jag hade läst ut boken. En annan sak jag inte gillade var Goldmans ständiga små inhopp i historien, där han bland annat kritiserar Morgensterns författarskap. Ja ni förstår, förvirrat. Jag antar att det är meningen att man ska känna till Goldman när man läser boken, att man ska veta att han skrivit ett flertal romaner och är en omtyckt manusförfattare i Hollywood. Men jag har aldrig hört talas om karln förut så det är inte så konstigt att jag blev förvirrad.

Förutom en rolig story med humor har boken även minnesvärda karaktärer. Min favorit är den oerhört starke och lite tröge Fezzik som enligt mig är historiens riktige hjälte. Jag tycker om att uppmärksamma hjältarna som inte får tillräckligt mycket uppskattning (enligt mig).

Jag tyckte verkligen om den här boken och kommer säkert att läsa om den mer än en gång, vill gärna hitta en riktigt fin utgåva till vår samling. Jag ger The Princess Bride betyget 4/5!

Omslaget:
Omslaget är helt okej, det ser ut som ett filmomslag men jag har inte sett filmen så jag vet faktiskt inte :) Jag tycker att det ser lite "Robin Hoodigt" ut och det stämmer ju ganska bra med berättelsen.


Andra omslag:


Övrigt:
1987 gjordes en filmatisering av The Princess Bride med Robin Wright och Cary Elwes i huvudrollerna som Buttercup och Westley. Jag har inte sett den men den har fått 8,1/10 i snittbetyg på imdb. Jag är riktigt sugen på att se den men väntar på Gottfrid som håller på att läsa den nu. Sen ser vi filmen tillsammans :)

Recensioner av andra bloggare:


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...