måndag 4 februari 2013

Delirium av Lauren Oliver

Titel: Delirium
Originaltitel: Delirium
Bokserie: Delirium #1
Författare: Lauren Oliver
Förlag: Bonnier Carlsen
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2011
Genre: Dystopi, YA
Handling:
"Kärlek är det värsta som kan hända.
Första delen i Lauren Olivers laddade dystopiska trilogi är en tankeväckande och spännande berättelse om de krafter som försöker kontrollera oss - och de vi inte själva kan kontrollera.
Förr i tiden var kärlek det viktigaste i världen. Människor gjorde vad som helst för den. De kunde ljuga för kärlekens skull. Till och med döda.

Men allt är annorlunda nu. Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton.

Ett liv utan kärlek är ett liv utan smärta. Det är tryggt, förutsägbart och lyckligt.

Lena Haloway har alltid sett fram emot dagen då hon ska bli botad. Men med 95 dagar kvar till behandlingen händer det otänkbara.."
från adlibris.

Omdöme:
Kortfattat kan jag säga att början var okej, mitten var tråkig och slutet var spännande.
Överlag tyckte jag att handlingen påminde väldigt mycket om Uglies - med den obligatoriska operationen, det inmurade och kontrollerade samhället och de godtrogna invånarna. Så tyvärr känns inte själva samhällsstrukturen och grundhandlingen ny för mig. I mitten av boken var det så trist att jag helst hade velat lägga ifrån mig den, jag fortsatte läsa endast för att jag vill slutföra alla böcker jag läser i ett tema. Jag kände mig helt ointresserad av hur det gick för karaktärerna och tog t.o.m. bort "To read"-markeringen från uppföljarna på Goodreads (haha). Men sen vände det mot slutet, det blev riktigt spännande och nu känner jag att jag verkligen vill läsa fortsättningen!
På det stora hela blev jag ganska besviken då jag hade rätt höga förväntningar, men slutet drog upp betyget rätt mycket! Jag har dock förstått att boken förmodligen är bättre på originalspråket så om du är sugen på att läsa den här: läs den på engelska!
Jag ger Delirium betyget 2,5 av 5.

Omslaget:
Den här svenska versionen gillar jag tyvärr inte. Själva boken är turkos-metall-färgad och glänser rätt fint och jag gillar teckensnittet. Men jag kan ändå inte låta bli att tycka att boken ser ut som en billig kopia av originalet.

Andra omslag:

1.Jag tror att det här är originalomslaget. Riktigt fin. Fin färg och teckensnitt. Till skillnad från det svenska känns omslaget stilrent. Min favorit.
2. Andra upplagan? Söt tjej och fina, harmoniska färger. Helt okej omslag.
3. Paperback versionen. Tjejen är söt men jag gillar inte färgen och teckensnittet på titeln.
4.Spansk utgåva. Rätt snygg med bilden i bakgrunden som på originalet, men lite over the top med rosorna, det ser inte riktigt bra ut. Hade dessutom hellre sett att boken var svart än grå.
5. Koreansk utgåva. Ser läskig ut. Färgerna påminner mig om julen.
6. Indonesiskt utgåva. Riktigt cool och Sci-Fi. Men jag förstår inte riktigt bildens koppling till boken?
7. Holländsk utgåva. Riktigt snygg. Jag gillar de dova färgerna och balansen i bilden. (Stör mig dock lite på "Young Adult"-remsan i höger hörn)
8. Polsk utgåva. Rätt fina färger, ser målad ut. Men jag hade nog trott att boken handlar om sjöjungfrur om jag såg den i bokaffären..

Recensioner av andra bloggare:
Schitzo-Cookie's bokblogg
Bokpandan
Jennies Boklista
Nilmas Bokhylla


Fler böcker i serien:
1. Delirium
2. Pandemonium
3. Requiem

Andra böcker av författaren:


Övrigt:
Jag läste någonstans att Delirium kommer ut som film 2013, men jag hittar ingenting på imdb. Någon som vet något?


2 kommentarer:

  1. Åh attans jag som precis köpt den på svenska, hoppas jag gillar den ändå!

    SvaraRadera
  2. Delirium ska bli tv serie istället.
    Har hört att första avsnittet är HELA första boken och de ska ändra lite saker, typ att Julian ska vara kär I Hana eller nått. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...