måndag 4 februari 2013

Divergent av Veronica Roth

Titel: Divergent
Originaltitel: Divergent
Bokserie: Divergent #1
Författare: Veronica Roth
Förlag: Modernista
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2012
Genre:YA, Dystopi
Handling:
"I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
"
från adlibris.

Omdöme:
Jag har precis slagit ihop boken. Nu är den slut. Men ändå inte. Det är lite det som är bekymret med bokserier, det är svårt att bedöma böckerna i sin ensamhet eftersom historien inte är färdig ännu.
Jag tyckte att Divergent var lättläst och spännande. Konceptet med de olika "falangerna" är nytt för mig och jag gillar hur mycket huvudpersonen Beatrice/Tris utvecklas under bokens gång. Hon är cool men ibland blir hon lite väl råbarkad, det är som att hon tappar huvudet ibland och bara handlar? Och det känns som att hon inte ens reflekterar över vissa saker hon säger/gör. Slutet på boken var ganska förvirrande och jag begriper mig inte på Tris' etiska ställningstaganden, varför hon i vissa situationer handlar utan att tänka efter (och utan att ångra sig) och i andra situationer blir hon snäll och blödig (helt i onödan!). Det känns som att även fast hon utvecklats en del behöver mer utveckling som karaktär..
Jag har även lite svårt för att få en ordentlig överblick på samhällsstrukturen, alla är indelade i de olika falangerna, eftersom de ville stoppa alla krig. Men vad var det som hände? Hur kunde det bli såhär? Hur ser det ut utanför deras lilla stad? Är alla städer likadana eller är det den enda civilisationen som finns? Många obesvarade frågor och jag hoppas det klarnar upp i de kommande böckerna i serien.
Men trots allt detta är det en väldigt underhållande och spännande bok med en kraftfull tjej som huvudperson. Och jag ger Divergent betyget 4/5!

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Omslaget:
Omslaget är rätt snyggt men inget speciellt. Bra symbolik för handlingen i boken.

Andra omslag:

1. Pocketutgåvan? Jättetråkig och jag gillar inte färgen. Som smutsig akvarell ungefär.
2. Fransk utgåva. Påminner EXTREMT mycket om The Hunger Games. Ganska snygg.

Recensioner av andra bloggare:
Schitzo-Cookie's Bokblogg
Nilmas Bokhylla
Boktokig
Carolina läser..
Pocketlover
Tessans Bokblogg
Vettans böcker
Nellons Bokblogg

Fler böcker i serien:
1. Divergent
2. Insurgent
3. Untitled

Övrigt:
2014 kommer Divergent ut som film. Läs mer här.


1 kommentar:

  1. Jag tycker den rosa omslagen är snyggare på något sätt! Verkar som bara jag som gör det dock. xD

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...