onsdag 20 mars 2013

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Titel: En man som heter Ove
Författare: Fredrik Backman
Originalspråk: Svenska
Utgivningsår: 2012
Genre: Feel-good, Humor
Handling: "Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden." 

En man som heter Ove är en roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab.

Omdöme: Jag måste ärligt säga att jag till en början var ytterst skeptisk till denna bok. De första kapitlen fick mig att sucka över författarens överanvändning av liknelser med "som om" och "som att" vilket gjorde mig ganska less efter bara några sidor. Men lite längre fram i boken börjar man ändå fastna i berättelsen och bli mer och mer nyfiken på hur det ska fortsätta. Jag kände även till en början att Backman hade väldigt stereotypiska karaktärer men det är också något som blir bättre efter några kapitel.

Det finns en hel del likheter med både boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson och den fantastiska filmen"Livet från den ljusa sidan" (As Good as It Gets) från 1997 med Jack Nicholson, Helen Hunt och Greg Kinnear. "Hundraåringen" på grund av berättarsättet - då man får en nutidshistoria och en bakgrundshistoria som växlar under berättelsens gång och "Livet från den ljusa sidan" för att det handlar om en bitter gammal man.

Boken handlar om Ove som till en börjar ter sig som en ganska bitter och hemsk man. Men eftersom så får man veta mer om hans bakgrund och även bakgrunden till de fejder som är igång i det lilla radhuskvarteret där han bor. Backmans historieberättande är det som får boken att bli riktigt bra (även om man ändå får bortse överanvändandet av liknelserna) och när jag vänt sista bladet på boken känner jag att det var en riktigt bra bok. Det finns däremot några brister som jag inte kan förbise. Jag har jobbat inom vården större delen av mitt yrkesverksamma liv och det finns en del i boken som har med detta att göra och som jag vet inte går till på det sättet. Jag ska inte avslöja vad det är, men det fick mig att stanna upp och bli lite besviken.

Men bortsett från det så är det ändå en så pass bra bok att jag ger den 4 av 5 i betyg. Jag blev glad av den och skrattade ofta rakt ut. Jag kunde till och med känna igen mig lite i Ove även fast jag är långt ifrån en bitter person. Men t.ex. när grannarna har ställt ut soporna i trapphuset så vaknar min "Ove" inom mig och vill gå dit och läxa upp dem.

5 kommentarer:

 1. Jag älskade Livet från den ljusa sidan, men jag tyckte inte alls om Hundraåringen... Det kommer att bli intressant att läsa om Ove :)

  SvaraRadera
 2. Jag ser jättmycket fram emot att läsa om Ove och se vad man tycker!!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om Backman huuur mycket som helst! Inte Ove i sig så mycket egentligen, men han fick mig att fälla en tår på slutet - tror aldrig att jag har gråtit till en bok tidigare, sura gamla gubbar är tydligen min svaga punkt ;)

  SvaraRadera
 4. Jag vill säg tiill Fredrik Back kan du vara så gullig att fortsätta med att skriva såna här roliga böcker jag var inne på¨ mölndal bok handel och fårgade där när nästa bok kommer ut och fick där veta att det kommer inte ut mera böcker av Fredrik Backman inte vad vi kan se. Du får resa bort någenstans och få insperatin för att skriva mer och bra , roliga böcker som vill ju gill att läsa . Jag har läst Ove och , Mormor hälsar och säger förlåt vilka bra och roliga böcker bäst var Ove var jag har skratt ihjäl mig åt denna Ova om man han tar sig för och allt tokigt som händer med Ove skratt jag garvade jätte mycker hur rolig och undebar bok som helst säger jag kram till dig Författare fredrik Backman. Med vänliga hälsningar Frida.

  SvaraRadera
 5. Alla som läser den här artikeln som går igenom äktenskapskris, och för dem som delar hemliga tårar av hjärtsvängningar är idag alla dina problem över, bara ett enkelt e-postmeddelande till den stora Dr.Oduduwa Love Spell Temple i dag (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Min bön är att hitta lycka i kärleksliv och äktenskap, oavsett vad som händer i våra äktenskap, vi bör alltid försöka göra rätt sak och uppskatta vad vi har. kämpa för att ditt äktenskap ska fungera med alla nödvändiga medel och tillgänglig hjälp finns här för dig nu.
  Jag har denna kraftfulla avsikt att dela detta fantastiska vittnesmål här ute kommer det att motivera att hjälpa så många unga eller gamla par att lösa sina äktenskapsproblem.
  När två personer verkligen bryr sig om varandra, kommer de alltid att leta efter ett sätt att få det att fungera, oavsett hur hårt och svårt sättet att lösa problemet är att söka lycka är den verkliga kärnan i existensen.
  Jag vet att Dr.Oduduwa kan vara till god hjälp för dig idag, kontakta hans personliga adress via: dr.oduduwaspellcaster@gmail. com
  WhatsApp No.: +79268011965

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...