söndag 24 mars 2013

Ego Girl & Ego Woman av Carolina Gynning

Titel: Ego Girl
Författare: Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2006
Genre: Självbiografi
Handling:
"I samma ögonblick som Carolina Gynning steg in i dokusåpan Big Brother föll domen över henne: Här kom en ny bimboblondin med största möjliga silikonbröst och ett enda mål i sikte - att bli en av den nya tidens kändisar. Drygt tre månader senare steg hon ut som en superidol. Utanför Big Brother-huset stod tusentals tonårsflickor och skanderade: "Lina! Lina! Lina!" De dyrkade marken där hon gick och var beredda att försvara henne med näbbar och klor mot alla som sätter likhetstecken mellan blond och dum.

Men varför blev Carolina Gynning tonårsflickornas hjältinna? Är det ett uttryck för att dagens unga tjejer bryr sig mer om det yttre än det inre? Eller är det vi andra som är så fast i våra fördomar mot vackra kvinnor att vi dömer ut dem utan att lyssna på dem? I Ego girl berättar Carolina Gynning om sig själv. Om hur hon som 17-åring upptäcktes av en modellscout vid en busshållplats och kastades in i den internationella modellvärlden där hänsynslösa agenter inte skyr några medel för att utnyttja unga flickor. De vet att med knark och pengar kan man få tonåringar att ställa upp på det mesta.Carolina Gynning prövade hon också. Men hennes starka självkänsla och överlevnadsinstinkt höll henne alltid på rätt sida av gränsen.
"
  från adlibris.

Titel: Ego Woman
Författare: Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
Genre: Självbiografi
Handling:
"Med stora bröst och blonda lockar blev hon känd. Med mindre bröst och brunt svall blev hon tagen på allvar. Carolina Gynning har lyckats med det som så många före henne gått bet på - att efter dokusåpan ta steget från bimbokändis till hyllad och prisbelönt programledare i tv.

Med inneboende självkänsla och stark övertygelse om att allt är möjligt, har Carolina forsat fram genom Kändissverige och nått en position som är få förunnade i en tid då kändisarnas brinntid är försvinnande kort.

Ego Woman är en fortsättning på Ego Girl och handlar om Carolina Gynnings virvelvindsliknande väg mot toppen, kändisskapet, äran, berömmelsen och de stora pengarna.
" från adlibris.


Omdöme:
Rent spontant gillade jag Ego Girl bättre än Ego Woman, i den berättar Carolina om sitt vilda liv innan hon blev känd i Sverige - knarkfesterna, pojkvännerna och konsten (vilket är spännande att läsa om!). Ego Woman känns som den blev skriven för att Carolina vill tvätta rent sitt rykte och visa att hon är mer än en "Ego girl".
Ego woman är ett försvarstal med några duttar politiska åsikter och två kapitel varav det ena handlar om Carolinas farfars bror och det andra om hennes mormor (Varför nu det skulle vara intressant att läsa om..?)
Missförstå mig rätt, jag gillar Carolina Gynning. Jag hejade på henne i Big Brother och har följt hennes karriär genom åren, det var just därför jag var nyfiken på de här böckerna. Men tyvärr blir jag inte så underhållen. Som tur är var båda böckerna korta och extremt lättlästa.
En sak jag gillade med båda böckerna är Carolinas driv och allt-går-bara-man-vill-mentalitet. Det är otroligt beundransvärt och inspirerande. Kanske borde hon skriva en bok om hur man blir framgångsrik och når sina mål härnäst?
Jag ger Ego girl betyget 2/5 och Ego Woman betyget 1/5.

Tack till Izabelle för lånet!

Omslaget:
Omslagen känns stilrena och Carolina är en snygg tjej men dom är tyvärr ganska tråkiga och ser ut som vilka andra kändis-självbiografier som helst (varför tog hon inte med sin konst på omslaget?)


Recensioner av andra bloggare:
GoodBadGirl
Tofflan


Andra böcker av författaren:


Övrigt:
Carolina Gynning bloggar på gynning.net


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...