onsdag 13 mars 2013

Stolthet och fördom av Jane Austen

Titel: Stolthet och fördom
Originaltitel: Pride and Prejudice
Författare: Jane Austen 
Förlag: Albert Bonniers Förlag 
Originalspråk: Engelska 
Utgivningsår: 1813
Genre: Klassiker, kärlek
Handling:
"Fru Bennet sa att dottern Lizzy aldrig skulle bli gift om hon inte blev vänligare mot människor. --- Hon tyckte att de flesta män var tråkiga. De tänkte bara på sig själva och skröt om hur bra de var och när männen pratade var kvinnorna tysta.

Fru Bennet vill få sina döttrar gifta med rika män, men dottern Lizzy vill bara gifta sig om hon blir kär. Så en dag träffar hon en charmig officer, men han kan aldrig bli Lizzys man. Allt är den fruktansvärde Darcys fel. Han som är så rik, han som är så stolt och fördomsfull...
" från adlibris


Omdöme:
Jag känner mig aningens kluven till vad jag tycker om den här boken, jag kan inte blunda för att det tog mig nästan en månad att läsa ut dessa 400 sidor. Det är lång tid för mig. Dessutom tyckte jag att den bitvis var seg och innehåller mycket som jag som oinsatt nutidsmänniska inte förstår mig på.
MEN - Jag älskar Elizabeth. En sån fantastisk kvinna. Hon kuvar sig inte för någon, hon är stark och säger sin mening - och detta är på 1800 talet! Helt fantastiskt.
Dessutom gillar jag fantasibilderna jag får när jag läser boken - vackra klänningar och dyrbart inredda salonger. Mums!
Det är fantastiskt att en bok som gavs ut för 200 år sedan fortfarande hittar nya läsare! Nu ska jag gräva ner mig i Pride and Prejudice-filmatiseringar!
Jag ger Stolthet och fördom betyget 4/5!

Omslaget:
Omslaget är elegant men ganska tråkigt. :/


1 kommentar:

  1. Jag läste också den för inte alltför länge sedan, första gången, dock var min version på 299 sidor bara så det var lite mer överkomligt :) Men jag tyckte också att den var bra, bättre än vad jag hade väntat mig.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...