Utvandrarna-serien av Vilhelm Moberg. Nog för att det är en hyllad klassiker. Men jag tror inte många unga skulle läsa dem frivilligt. Vilket verkligen är synd för det är riktigt bra böcker!
Utvandrarna handlar om Karl-Oskar och Kristina som utvandrar med sin familj till Amerika. De efterkommande böckerna handlar om deras liv i Amerika som invandrare, nybyggare och så småningom "amerikaner". Böckerna har både filmatiserats och "musikaliserats". Jag önskar att jag kunde resa tillbaka i tiden och se Peter Jöback som Robert (Karl-Oskars bror). Efter att ha läst boken får låten "När guldet blev till sand" en helt ny innebörd!
Gottfrid:
Vilka frågor det här var... hm. Jag tror att jag måste välja Jan Guillous Arn-triologi (Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut). För även om Guillous böcker tycks sälja så hör jag ofta kritik, som t.ex. att alla hans huvudkaraktärer är övermänniskor som kan allt (det är ju enligt mig själva poängen med hans böcker). Jag tyckte väldigt mycket om Arn-triologin, antagligen på grund av de många historiska referenser i dem. Mycket kan man säga om Guillou, men han gjort sina efterforskningar. Läser man faktaböcker om denna tid så är det mycket som stämmer i Guillous version, men å andra sidan är det så mycket hål i just denna tid i den försvenska historien att det går alldeles utmärkt att stoppa in en karaktär som Arn och få det att funka. Det finns, enligt mig, alldeles för få böcker som utspelar sig i den svenska historien. Så därför är Arn-triologin av Jan Guillou underskattade.
Jag har velat läsa Utvandrarna-serien länge, men drar mig för att jag är orolig för att den skulle vara långdragen och torr. Intresserad är jag dock fortfarande!
SvaraRaderaSvar: Tack så mycket för dina fina ord om min bokhylla! :)