måndag 18 juni 2012

Kampen om järntronen av George R.R. Martin

Titel: Kampen om järntronen
Originaltitel: The Game of Thrones
Bokserie: Song of Ice and Fire #1
Författare: George R.R. Martin
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1996 
Genre: Fantasy
Handling: "I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier och följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot vålnader, kyla och okända faror. Men kusliga händelser vid muren förebådar en framtid av oro och krig.

Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.

Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring de sju konungarikena. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.

Men det största hotet mot kung Robert är den mördade draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av hövdingen och hans fyrtiotusen krigare ska så småningom en ättling av drakens blod åter sitta på järntronen."
 
Bokens handling följer i stort sett tre parallella linjer:
 • Politiska intriger i De sju konungarikena med många vändningar, där personer som tidigare varit fiender plötsligt blir allierade och tvärtom.
 • Äventyren på båda sidor av den stora ismuren som skiljer De sju konungarikena från de vilda länderna i norr.
 • Prinsessan Daenerys Targaryens upplevelser i exilen.
Men att det hoppar såhär i historien är ingen nackdel, tvärtom. I boken får vi följa ett antal karaktärer som har egna kapitel och man får se hur saker utspelar sig från deras synpunkt. Vilket gör att handlingen går ganska snabbt fram och det är roligt att se (t.ex. ett krig) från olika synvinklar.
Boken är hyfsat lång, över 700 sidor, men jag läste ändå ut den på 3-4 dagar. För den var bra.
Jag hade sett ungefär halva första säsongen av tv-serien innan jag läste boken. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det var bra eller dåligt. Jag hade nog haft svårare att hålla isär alla olika karaktärer (för det finns många) om jag inte sett serien först. Men å andra sidan visste jag ju vad som skulle hända å det är ju alltid en nackdel.

Mina favoritkaraktärer är Jon Snö (Jon Snow eng.), Arya Stark och Tyrion Lannister.

Det enda jag har lite svårt för med boken (förutom längden. Ahhh jobbigt med 700sidor) var alla stridsscener. Jag har svårt för det även på film. Inte det att jag tycker det är jobbigt med blod eller så utan för att det inte roar mig helt enkelt. Och det är en del stridsscener i den här boken.
Men annars tycker jag jättemycket om boken, språket (översättningen) var bra och jag älskar verkligen hur boken hoppar fram och tillbaka mellan olika karaktärer och man får ett brett perspektiv. Annars är det ofta en sida som är genomgod och motståndarsidan är genomelak, men här är det inte så och det är kul, mer verkligt!

Fanns vissa händelser i boken som gjorde mig riktigt arg och ledsen och jag vill nästan hata George R.R. Martin för vad han utsätter mina "vänner" för. Och när man känner så vet man att det är en riktigt bra bok! Jag ska absolut läsa nästa bok Kungarnas Krig. Inte nu, men snart. Jag behöver lugna läsnerverna med något mindre dramatiskt emellan tror jag ;)

Jag ger Kampen om järntronen betyget 5/5!!
/Cecilia

2 kommentarer:

 1. Så då måste jag ju ta tag i den nu då du dkriver den är så bra, den ligger i hyllan och väntar på mig:p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Jag förstår att den är aningens skräckinjagande. 700 sidor. Och uppföljarna är inte kortare direkt..
   /Cilla

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...