söndag 20 januari 2013

Dr Jekyll and Mr Hyde av Robert Louis Stevenson (Monstertema)

Författare: Robert Louis Stevenson
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1886
Handling: "Everyone has a dark side. Dr Jekyll has discovered the ultimate drug. A chemical that can turn him into something else. Suddenly, he can unleash his deepest cruelties in the guise of the sinister Hyde. Transforming himself at will, he roams the streets of fog-bound London as his monstrous alter-ego. It seems he is master of his fate. It seems he is in complete control. But soon he will discover that his double life comes at a hideous price..."

Omdöme: Denna endast 96 sidor korta roman är nog den bästa hittills i mitt monster-tema och jag tror nog att den hade varit ännu bättre om man inte hade vetat om historien i förväg. Den är nämligen en bok full av mystiska ledtrådar och spännande iakttagelser fram till den för oss uppenbara upplösningen i slutet. Men det var fortfarande en mycket roande bok och även den första hittills av mina monsterböcker som inte är skriven i brev-, journal-, eller dagboksform, utan är skriven som en historia – även om det då och då dyker upp anteckningar från brev. Jag tycker även att den är modern i sitt språk och vältrade sig inte i de tidstypiska känslomässiga djupdykningarna, som både Frankenstein och Dracula hade en förmåga att göra.

Det är viktorianskt, lite gotiskt och trots sina få sidor så kommer man verkligen in i miljön. Huvudkaraktären, Mr Utterson (advokat), verkar vara en tidtypiske hjälten, dvs. en högt utbildad intelligent medelålders man. Vi möter först honom och hur han får höra om en man som krockar med ett barn och bara kliver på henne och fortsätter gå medan barnet ligger kvar och skriker. Denne man heter Mr Hyde och är alltså den första man får träffa på. Sedan tätnar mysteriet allt mer under historiens gång - några mord begås och så vidare.

Denna bok får 4 av 5 i betyg av mig och blir alltså den tredje boken i mitt Monster-tema. Nu är det bara att påbörja den fjärde och sista boken; I am Legend av Richard Matheson.


Monstertema:
Dracula av Bram Stoker
Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde av Robert Louis Stevenson
I am Legend av Richard Matheson

2 kommentarer:

 1. Jag tyckte också hemskt mycket om den, synd som sagt att man redan visste svaret på gåtan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit en bättre bok då. :)
   /Gottfrid.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...