onsdag 2 januari 2013

Monstrous regiment av Terry Pratchett

Titel: Monstrous regiment
Bokserie: Discworld (nr.31)
Författare: Terry Pratchett
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2003
Genre: Äventyr, Fantasy
Handling: "All they have on their side is the most artful sergeant in the army and a vampire with a lust for coffee. Well ... They have the Secret. And as they take the war to the heart of the enemy, they have to use all the resources of ... the Monstrous Regiment."

Omdöme:
I discworld-serien finns det några böcker som hör samman genom gemensam huvudkaraktär/huvudkaraktärer, så som böckerna om Döden, Häxorna, Trollkarlarna, Stadsvakten, Rincewind, Moist von Lipwig och Tiffany Aching. Men vissa av böckerna är fristående och kan faktiskt läsas utan att man har läst de tidigare böckerna. Till dessa hör bland annat Pyramids (1989), Small Gods (1992), The Amazing Maurice and his Educated Rodents (2001) och några till. Men Monstrous regiment (2003) är en av mina favoriter bland de fristående böckerna och jag tror inte att man behöver läsa tidigare böcker för att läsa denna. ”Tror” skriver jag för att jag är ju lite hemmablind i Discworld, men det är egentligen bara 3-4 karaktärer som dyker upp som är med i tidigare böcker och det kan man nog leva med.

Boken handlar om landet Borogravia som alltid tycks vara i krig mot sina grannländer. Huvudkaraktären heter Polly vars bror som är soldat är försvunnen i kriget, vilket får henne att klippa håret, ta på sig byxor och gå med i armén för att finna honom. Känns det igen? Kanske det, men den här historien har en helt annan tvist än berättelsen om Mulan, det kan jag lova. Även om jag misstänker att Pratchett är inspirerad av just den berättelsen. Men det är också det Discworld-serien är: En ironisk spegelbild av vår värld och våra sagor. Jag tycker så mycket om karaktärerna i denna bok och Pratchetts välkända humor finns också med i bilden hela tiden.

Denna bok får full mott; 5 av 5 i betyg och är enligt mig en av de bästa böckerna i Discworld-serien.


2 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med att Discworld är en helt underbar plats att besöka och att Monstrous Regiment tillhör de bästa. Vill dock passa på att tipsa om min favorit som jag alltid framhåller när Pratchett är på tal, och det är The Lost Continent. Provar ni den så kommer ni inte att ångra er. Denna bok förlänger livet med flera år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst The Lost Continent för några år sedan, men jag tror jag drog igenom den ganska snabbt så det kanske är tid att läsa den igen. Rincewind har däremot aldrig varit någon större favorit hos mig, även fast jag tycker om hans böcker också. Måste jag plocka EN favorit från Discworld-serien blir det nog istället boken "Night Watch".
   /Gottfrid

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...