lördag 19 januari 2013

Konvertering från bok till film - funkar det eller inte?

Jag vet inte om manusförfattare håller på att få slut på idéer eller om de helt enkelt har blivit lata, för numera släpps det hela tiden filmer som är baserade på böcker. Ibland kan jag tycka att det är en bra idé och att ibland är filmerna till och med bättre än böckerna - men ibland inser man att vissa berättelser inte överlever konverteringen från bok till film. Här kommer några exempel...

En som inte överlevde konverteringen:

Kommentar: Boken innehåller en otrolig mängd information, diskussioner och beskrivningar som aldrig skulle kunna göra sig bra på film utan att bli en föreläsning. Jag är i och för sig förtjust i Tom Hanks som Robert Langdon (det mesta som Hanks gör blir episkt) men tyvärr gör filmen inte berättelsen rättvis på långa vägar.
Konverteringsbetyg: 1/5

Tre som blev bättre som film:

Kommentar: Även fast jag älskar böckerna så måste jag medge att filmerna är bättre. Jackson har verkligen skapat ett Middle Earth som alla kan uppskatta – fans som nyinvigda. Rollsättningarna, miljöerna och effekterna gör att man sugs in i historien och blir en del av den och kan se den hur många gånger som helst. The Hobbit håller också samma nivå. Böckerna är fortfarande några av mina favoriter, men filmerna lyckas ändå vara bättre.
Konverteringsbetyg: 5/5

De som håller samma nivå som böckerna:

Kommentar: Ibland är Harry Potter-böckerna bättre och ibland är filmerna bättre – vilket ger den oundvikliga slutsatsen att historien är sammanfattningsvis lika bra som böcker och som filmer. Ett exempel där jag tycker att filmerna slår böckerna är då Harry och Lord Voldemort har sin slutkamp i Harry Potter och Dödsrelikerna/Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2. I filmen är det mer spännande och actionfyllt, medan i böckerna blir det lite av ett antiklimax.
Konverteringsbetyg: 5/5


Kommentar: Jag blev faktiskt glatt överraskad att den här boken funkade som film, då den hade samma förutsättning att falla pladask som The Da Vinci Code. I boken får vi nämligen enbart följa Katniss och vad hon känner och tänker vilket måste vara svårt att få på film, men de lyckades ändå på något vis. Jag tror mycket står och faller på Jennifer Lawrences fantastiska rollinsats som Katniss och jag minns att jag satt i biografen och var riktigt imponerad av att hon kunde förmedla så mycket samtidigt som hon inte hade speciellt många repliker.
Konverteringsbetyg: 4/5

En man bör undvika:

Kommentar: Efter att jag hade läst ut Dracula förra veckan så gjorde jag ett försök att se filmatiseringen från 1992 med bland andra Gary Oldman, Winona Ryder och Anthony Hopkins i rollerna. Jag kunde däremot inte se klart den för den var så otroligt dålig. Det här är förvisso bara en filmatisering av många, men jag skulle råda er att undvika just denna i den mån det går och läsa boken istället.
Konverteringsbetyg: 0/5

En med förväntningar:

Kommentar: Det här är en bok som jag faktiskt tror kommer att bli bättre som film, för när jag såg trailern för första gången blev jag helt till mig och var tvungen att läsa boken som dock gjorde mig en aning besviken. Boken är rolig till en början men blir mer och mer filosofisk och långdragen. Detta tror jag däremot inte filmen kommer att ta så mycket notis om då amerikanska filmer i regel fokuserar på det humor- och relationstemat. Det ska bli riktigt roligt att se då den kommer ut i mars i år.
Konverteringsbetyg: ?

En önskedröm:
Bok: The Graveyeard Book av Neil Gaiman (2008) 
Film: The Graveyeard Book av Tim Burton 

Kommentar: Animerad eller inte, det hade blivit hur bra som helst. Boken är som skriven för Burtons stil och med Johnny Depp i rollen som Silas så blir kombinationen oslagbar. Det skulle helt enkelt bli episkt.
Mer behöver inte sägas. 
Konverteringsbetyg: 100/5

13 kommentarer:

 1. Åh, The graveyard book hade varit fantastisk som film om Tim Burton gjorde den! :)

  SvaraRadera
 2. Harry Potter-filmerna håller jag precis på att ta mig igenom och jag håller med, ibland är boken bättre, ibland filmen.

  Bram Stokers Dracula, jag tror minsann det var den filmen jag lyckades somna till en eftermiddag i mitten av 90-talet :) Det hör till saken att jag aldrig somnar till film...

  SvaraRadera
 3. Jag tror som du att "Varma kroppar" kommer bli bättre på film än som bok, blev också besviken på boken så jag ser fram emot filmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, enligt trailern verkar den i alla fall tokbra. :)
   /Gottfrid.

   Radera
 4. WHAT? WHAAT? Bram Stoker's Dracula med Gary Oldman (Gary fucking Oldman!) i huvudrollen är SÅ HIMLA BRA. Jag låtsas att jag inte läste det där, Gottfrid! Haha :3 Trevlig helg på er! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är vi olika, men jag kunde inte se den. Kan däremot hålla med om att Gary Oldman gjorde det bra, men det var också det enda för mig. Vet inte om jag sett nått sol Oldman inte är bra i.
   /Gottfrid.

   Radera
 5. Håller med, fast jag har ännu inte lyckats se storheten i Härskarringen (böckerna) och föll inte för Hobbiten (boken) direkt heller. Men filmerna är hur bra som helst! Lite osäker på Hobbiten än, avvaktar tills trilogin är komplett :)
  Harry Potter-filmerna har varit precis så för mig, ibland bättre ibland sämre. Särskilt tredje filmen gillade jag, den var mysig och klurig utan att kopiera böckerna - det gillade jag! Men sista filmerna kändes ganska blahaiga, tyvärr. Kanske ändrar uppfattning nu när jag håller på att läsa/se om allihop.
  Ska bekanta mig med Neil Gaiman i år - hoppas han och jag ska trivas ihop! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du ska bekanta dig med Gaiman. Det är det värt. :)
   /Gottfrid.

   Radera
 6. Rolig inlägg. Om det är ok, Lånar vi gärna idén till vår blogg :)

  SvaraRadera
 7. Intressant inlägg! Tror dock inte det handlar om att folk är lata alt. idéerna tar slut, tvärt om tror jag faktiskt det sprudlar av idéer, problemet är bara den FETA EKONOMISKA KRISEN som har drabbat Hollywood värre än vad som faktiskt uppmärksammas. :/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...