tisdag 22 maj 2012

Damernas detektivbyrå


Damernas Detektivbyrå handlar om Precious Ramotswe, en traditionellt byggd dam som även råkar vara Botswanas första kvinnliga detektiv. Vi får även lära känna hennes sekreterare Grace Makutsi och bilmekanikern J.L.B Matekoni. Mma Ramotswe löser vanliga människors vardagsproblem, allt från otrogna makar till dödsfall.
Böckerna är skrivna med värme och kärlek, det märks. Jag mår otroligt bra när jag läser dom och ligger ofta och småfnittrar förtjust för mig själv. Böckerna har även ett djup som ibland är riktigt allvarligt. Att varje bok dessutom bara är runt 250 sidor långa gör dom helt perfekta när man behöver en snabb lycko-injektion.

Författaren Alexander McCall Smith föddes i Zimbabwe och har bott ett par år i Botswana (där böckerna utspelar sig), han är professor emeritus (pensionerad professor) i medicinsk juridik vid universitetet i Edinburgh och böckerna om Mma Ramotswe har getts ut i 14 miljoner exemplar och har översatts till 39 språk. Det har även spelats in en tv-serie av BBC med Jill Scott som Mma Ramotswe.
Han har även skrivit andra framgångsrika bokserier, t.ex.Scotland Street 44 och Filosofiska Söndagsklubben. Jag har inte läst några av dem ännu, men det kommer. Var så säker!
/Cecilia

Mma Makutsi, Mma Ramotswe och Raa Matekoni.
eller Anika Noni Rose, Jill Scott och Lucian Msamati som skådespelarna heter.

Böckerna i Damernas detektivbyrå heter på svenska:
Damernas detektivbyrå (2004)
Giraffens tårar (2004)
Vackra flickors lott (2006)
Kalaharis skrivmaskinsskola för män (2006)
Livets skafferi (2007)
I muntra damers sällskap (2007)
Lycka och ett par blå skor (2007)
Den gode maken på Zebra Drive (2008)
Miraklet på Speedy Motors (2009)
Tedags för normalt byggda damer (2010)
Extra bekvämt på Safariklubben (2011)
Lördagens stora bröllopsfest (2012)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...