fredag 25 maj 2012

Good Omens av Terry Pratchett och Neil Gaiman

Titel: Good Omens
Originaltitel: Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch
Författare: Terry Pratchett och Neil Gaiman
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 1990
Genre: Fantasy, Humor
Handling: " Världen kommer att gå under nästa lördag, precis innan middag, men det visar sig finnas några problem - Antikrist har tappats bort, de fyra ryttaren av the Apokalypsen åker motorcyklar och företrädare från himlen och helvetet besluta att de gillar den mänskliga rasen."

Det kan ju inte annat än bli bra när författare som Terry Pratchett och Neil Gaiman samarbetar och inte minst för att de är två av mina tre absoluta favoritförfattare (den tredje är J.R.R. Tolkien). En sak som de har gemensamt är att de har vad jag kallar för fairytale-feeling, ett begrepp som jag använder för att beskriva när det finns en viss känsla av saga med i berättelsen som verkligen får en att fly verkligheten när man läser.

Good Omens handlar först och främst om en ängel och en demon som har fått i uppdrag att vandra jorden i väntan på apokalypsen. De har dock blivit indoktrinerade av jordelivet och har börjat tycka om det (de lyssnar även på Queen – hur kan man inte tycka om det?). Sedan handlar det om Satans son Antikrist… eller ja, till en början handlar det om ett barn som ängeln och demonen tror är antikrist men det verkar har blivit något missförstånd och medan ängeln och demonen tävlar om barnets uppmärksamhet växer den riktiga antikrist upp i ett vanligt engelskt hem med en kärleksfull familj och stöttande vänner. Hur kommer det att gå med apokalypsen om självaste antikrist inte är förberedd och vet vad han står inför?  Vad händer när de fyra motorcykelknuttarna av apokalypsen kommer körandes inför det yttersta dagen? Ja, det återstår att se.

Sir Terence David John "Terry" Pratchett (född 28 april 1948) är mannen bakom den fantastiska Skivvärlden-serien som har vunnit en massa priser och där den 39:e boken i serien (Snuff) har blivit publicerad, men han har också skrivit fristående böcker som The Carpet People och The Nation. Pratchett skriver framför allt med en ständig grund av humor, men också med ett knivskarpt intellekt och en känsla för dramatik. I december 2007 fick Pratchett diagnosen Alzheimers sjukdom men trots detta fortsätter han att skriva med hjälp av en assistent och vissa tekniska hjälpmedel.

Neil Richard Gaiman (född 10 november 1960) är nog mest känd som författaren bakom Sandman-serien. Men jag känner honom bäst som författaren bakom böcker som Stardust, American Gods, Coraline, Anansi Boys eller en av mina favoritböcker genom tiderna: The Graveyard Book. Gaiman skriver, till skillnad från Pratchett, bara om vår värld och de alternativa världar som kretsar kring den och om ”vanliga människor” som är med om fantastiska äventyr. Även han har en känsla för humor och dramatik, men det som gör Gaimans böcker så fantastiska är hans grundkunskaper om mytologi och hur han förverkligar dem genom sina berättelser.

Jag kan inte ge Good Omens något annat betyg än 5/5.

/Gottfrid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...