söndag 30 december 2012

Att pausa en bok

Ibland har jag svårt att hålla mig till enbart en bok och jag tror det har att göra med att det finns så många böcker jag vill läsa, men då jag läser ganska långsamt och inte riktigt har den tiden för att sitta ner och läsa så kan jag istället lägga ifrån mig en bok för att börja med en annan. Lyckligtvis har jag däremot ett gott minne när det gäller böcker (och även filmer) så jag minns exakt var jag var när jag börjar om igen. Detta utgör att jag kan läsa en bok under kanske ett års tid. Jag plockar upp boken, läser några sidor, får en ny bok av Cilla, stoppar undan boken och börjar på den nya osv. Min teori är att det är för att jag läser långsamt och tar in texten så att jag minns den. På detta vis är jag och Cilla väldigt olika för hon har svårare att minnas böcker under en längre tid - men då har hon istället förmågan att sluka fler böcker över en kortare tid.

Jag insåg detta då jag tittade på högersidan av vår blogg där vi har bokomslagen till vad vi läser just nu och inser att jag måste kanske lägga till 2-3  böcker för att det ska vara riktigt korrekt. Just nu är det omslagen till The Long Earth av Terry Pratchett och Stephen Baxter och Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist som syns där, men jag skulle lika gärna kunna lägga till Frankenstein av Mary Shelley och Svensk Historia av Dick Harriesson, för det är också böcker som jag läser.
Hur läser ni böcker? Slukar ni en efter en, eller finns det fler som gör som mig?

6 kommentarer:

 1. Cool bild =) har länge velat göra en sån, ska ta tag i det snart ^^

  Jag läser massor på en gång, alltid 3-5 böcker samtidigt typ, är inte alltid sugen på samma så funkar bra för mig ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. :) Om du vill ha tips på hur man gör kan du besöka min fotoblogg där jag går igenom processen: http://gottegraphic.blogspot.se/2010/06/multinarcissistiska-sjalvportratt.html

   Ja där sa du nått. Jag brukar förr alltid ha en fakta-, en skönlitterär- och en mer filosofisk bok som jag kunde läsa beroende på humör och ork. Men nu har det spårat ur. :)

   Radera
 2. Jag skulle vilja påstå att jag är en slags hybrid, ty jag kan läsa relativt snabbt och har relativt bra minne. Normalt sett (fram tills nyligen i alla fall) brukar jag sluka böcker en och en, men har de senaste två åren börjat slalomläsa på samma vis som du. I mitt fall vill jag dock tro att jag minns sådant som jag läste och pausade i för ett halvår sedan, men i slutändan så visar det sig alltid att några detaljer blivit fel i minnet.

  Intressant inlägg för övrigt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att folk svarar. Visste aldrig när jag publicerade det vad jag skulle få för reaktioner. :)

   Radera
 3. Det är ytterst, ytterst sällan jag läser mer än en bok i taget. Jag får lite dåligt samvete om jag inte ger boken jag läser all min uppmärksamhet, typ. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, då är du mer som Cilla. Måste väl erkänna att det dock händer ibland att jag totalfastnar i en bok och läser den från pärm till pärm utan att läsa något annat (som t.ex. Horn av Joe Hill som jag läste i våras), men då ska det vara en ruggigt bra bok. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...