söndag 30 december 2012

The Long Earth av Terry Pratchett och Stephen Baxter

Titel: The Long Earth
Författare: Terry Pratchett och Stephen Baxter
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2012
Genre: Science Fiction, Äventyr, Fantasy
Handling: "1916: The Western Front. Private Percy Blakeney wakes up. He is lying on fresh spring grass. He can hear birdsong and the wind in the leaves. Where have the mud, blood, and blasted landscape of no-man's-land gone? For that matter, where has Percy gone?
2015: Madison, Wisconsin. Police officer Monica Jansson is exploring the burned-out home of a reclusive--some say mad, others allege dangerous--scientist who seems to have vanished. Sifting through the wreckage, Jansson find a curious gadget: a box containing some rudimentary wiring, a three-way switch, and . . . a potato. It is the prototype of an invention that will change the way humankind views the world forever."

Omdöme: Jag har aldrig läst en Sci-Fi bok förr. Jag har funderat och funderat men kan inte komma på någon bok som jag läst som jag skulle kalla för Sci-Fi. Men nu har jag det. Terry Pratchett är ju, som några av er redan kanske vet, en av mina tre favoritförfattare och därför känner jag mig onekligen obligerad att läsa denna bok även om den inte utspelar sig på Discworld (världen i hans fantastiska bokserie med samma namn). Stephen Baxter har jag däremot aldrig hört om även fast han verkar vara en storhet inom Sci-Fi med sitt namn på en hel del böcker i genren. När Pretchett lämnar Discworld för en stund och skriver om annat så blir det verkligen en helt annat typ av litteratur. Boken Dodger, som också kom ut i år, var en bok som inte handlade om Discworld men som ändå kom de böckerna rätt nära. The Long Earth gjorde dock inte det.

Boken utspelar sig i "vår värld" men som en del av ett multiversium som kallas ”The Long Earth” där människor helt plötsligt kan ”stiga över” (eng. stepp) till andra världar med hjälp av en enkel hemmabyggd lite låda. Vi får i huvudsak följa en person vid namn Joshua som visar sig kunna ”stiga över” utan den lilla lådan och dessutom inte bli grymt illamående som alla andra 15 min efter. Hans äventyr är det mest spännande, men som ofta med Pratchetts böcker så hoppas det från story till story och ett tag blev jag nästan irriterad. Boken var ju snart slut och alla dessa andra historier verkade helt irrelevanta... tills jag läste att det är planerat en uppföljare. Då föll bitarna på plats.

Det här var en spännande bok som rör mycket  kring människans nomadiska natur. Vad gör vi om vi kan börja om från ruta ett? Om vi kan komma till en plats där då- och nutidens miljöförödelse inte har härjat och där vi kan få en ny start? Dessa miljontals olika Jordar har dessutom sin egen historia, som t.ex. den Jord där den meteor som sägs ha skapat månen aldrig slog ner osv. Mycket intressanta hypoteser.

The Long Earth får 4 av 5 i betyg av mig. Då är det en stark 4:a, men jag känner att Pratchett har skrivit bättre böcker och kan därför inte ge fullt betyg.

Omslaget: Jag brukar inte skriva om omslaget på böckerna (det är mer Cillas grej) men när det kommer till denna bok måste jag bara säga några ord: Wow, snyggt och awesome!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...