torsdag 6 december 2012

Warm Bodies av Isaac Marion

Titel: Warm Bodies
Originaltitel: Warm Bodies
Författare: Isaac Marion
Originalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2011
Genre: Humor, Skräck, Kärlek
Handling: "R is a young man with an existential crisis--he is a zombie. He shuffles through an America destroyed by war, social collapse, and the mindless hunger of his undead comrades, but he craves something more than blood and brains. He can speak just a few grunted syllables, but his inner life is deep, full of wonder and longing. He has no memories, noidentity, and no pulse, but he has dreams.

After experiencing a teenage boy's memories while consuming his brain, R makes an unexpected choice that begins a tense, awkward, and stragely sweet relationship with the victim's human girlfriend. Julie is a blast of color in the otherwise dreary and gray landscape that surrounds R. His decision to protect her will transform not only R, but his fellow Dead, and perhaps their whole lifeless world.
"

Omdöme:
Till att börja med, låt oss titta på Zombien.
Versioner av de människoätande odöda har varierat mycket under åren och innan 1950-talet så handlade det i stort sett om de ursprungliga legenderna från Haiti (Voodoo – som har sina rötter i västafrikanska myter) och zombierna var hjärndöda slavar under en mästares vilja. Men 1954 skrev Richard Matheson boken I am Legend där zombierna inte var döda först och återupplivade till världen för att bli slavar, utan drabbades av ett virus som gjorde att de blev kannibaler. Sedan dess har de inte varit sig lik (he he, dålig ordvits) och versionerna har varit lika många som det har gjorts filmer, tv-spel eller böcker om dem. Men i grund och botten har nog de flesta av oss några kännetecken på hur en zombie ska vara. De ska vara döda, infekterad av ett virus som gjort dem till zombier, deras kroppar består i största del av ruttet kött med några stora synliga sår, de är hjärndöda, långsamma och deras största styrka är att de är många.

Nu när vi har klargjort detta så ska vi försöka tänka oss en zombie som blir kär, för det är just detta som händer i Isaac Marions bok Warm Bodies. När jag först hörde om det så tyckte jag att det var en briljant idé. Jag menar, vem som helst kan väl skriva en kärlekshistoria mellan en människa och en charmig, uråldrig, sensuell, glittrande vampyr - men en kärlekshistoria mellan en människa och en zombie är nog en mycket större utmaning. Boken är skriven i jag-form vilket är en riktigt bra och rolig infallsvinkel i historien och det är zombien ”R” som vi får följa i sitt dagliga liv tillsammans med andra zombier på en flygplats där de bor. Några små ändringar är dock gjorda på den ursprungliga stereotypen av zombier vilket är mycket begripligt, som att de kan säga några få ord till varann och att det finns någon form av samhällskonstruktion på flygplatsen. Men i övrigt är de riktiga zombier, även fast vi nog får böja en aning på begreppet ”hjärndöd”.

Den här boken är rolig, kanske inte HAHA-rolig, men humoristisk på ett mer situationsbetingat sätt. I alla fall till en början, för längre in i berättelsen blir upplevelsen lite mer dramatisk då ”R” försöker hantera något så onaturligt för en zombie som att känna känslor, eller då han uppleva andra människors minnen efter att ha konsumerat dem. Balansen mellan drama och humor är överlag god men vissa scener känns utdragna och lite som utfyllnad. Marion filosoferar en hel del i vad som gör en människa och kring de tankarna som dyker upp i nästan alla post-apokalyptiska berättelser. En sak jag däremot måste kritisera Marion för är karaktärerna. Alla känns väldigt stereotypiska. Som exempel har vi en känslig och kärleksfull man, en missförstådd tjej med konstnärssjäl som står i förtryck under en dominant fader och förstås hennes bästa kompis som är allmänt betraktad som lite slampig.

Den här boken får 3 av 5 i betyg av mig.
Den hade fått en klar 5:a om humorn hade genomsyrat hela boken och karaktärerna hade varit mer genuina. Men det är en bra bok och jag rekommenderar att alla med intresse för Zombie- eller/och lite mer romantisk litteratur ger den en ärlig chans. Jag ser däremot väldigt mycket framemot filmen som kommer nästa år. Se trailer här nedan.

 
 

1 kommentar:

  1. Jag ääälskade Varma kroppar. En av de bästa böckerna jag läste år 2012. Ser också väldigt mycket fram emot filmen! Kommer att bli grymt bra tror jag :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...